Hvad er mindfulness?

Forstå hvad mindfulness er

Igennem de seneste årtier er vi begyndt at støde mere og mere på ordet "Mindfulness". I stigende grad har vi fundet ud af at denne metode er særdeles velegnet til behandling af blandt andet stress, angst, depression, smertehåndtering, misbrugsadfærd og spiseforstyrrelser. Samtidig er det en metode som bliver brugt til personlig udvikling, man træner sin koncentration, sin opmærksomhed og man kan blive mere nærværende. Denne metode blev udviklet af Dr. Jon Kabat-Zinn i 1979 på University of Massachusetts.

Mindful Time i København arrangerer kurser inspireret af Dr. Jon Kabatt-Zinn´s MBSR (Mindfulness Baseret Stress Reduktion) og Zindel V. Segal, J. Mark G. Williams og John Teasdale´s MBKT (Mindfulness Baseret Kognitiv Terapi).

Selve ordet Mindfulness kan oversættes til bevidst nærværd og bevidst tilstedeværelse. 

Når vi laver mindfulness, er det for at være til stede i dette øjeblik, hvor vi befinder os lige nu. Vi skal være bevidste om det vi foretager os, og ikke lade os styre af vores autopilot. Mange vil sikkert tænke, at de da ikke køre på autopilot, men det gør vi altså.

Forestil dig, at du står og skræller kartofler. Hvor tit står du og giver kartoflen i din hånd, din fulde opmærksomhed? Mærker kartoflen eller kigger rigtigt på den? Det gør vi ikke så tit, men istedet for står vi og har en masse andre tanker i hovedet. Vi er måske ved at gennemgå hvad der skal ske når kartoflerne ER skrællet, hvor der evt. skal steges noget kød, blandes en salat eller du er måske allerede i dit hoved i gang med at planlægge hvad der skal handles ind i morgen osv. Vupti! Så er kartoflerne skrællet færdige, og det lagde du egentlig ikke så meget opmærksomhed i, vel?? Nu er det ikke sådan at jeg vil have dig til at nærstudere kartofler hver dag, men det er et eksempel på at det var autopiloten der tog over der, men det lagde du ikke mærke til. Det sker mange gange i løbet af en dag, og det er det som vi har fokus på med mindfulness. Vi er bevidste om vores handlinger. Vi er opmærksomme på det der sker omkring os og vi er nærværende i det vi foretager os. 

Formålet med mindfulness er bl.a. at give os en større mental frihed til at kunne reagere konstruktiv når vi oplever forstyrrende tanker og følelser i vores liv. Vi skal lære at leve uden at dømme og bedømme alting, og vi skal lære at kunne give slip.

 

Når vi praktiserer mindfulness, benytter vi os af bla. meditation og yoga.

Allerede her er der nok nogle der vil sige: "Jeg mediterer ikke, det har noget med religion at gøre", eller "Jeg kan ikke lave yoga. Jeg har aldrig prøvet det før og jeg er helt stiv i kroppen og har ondt i ryggen", og der kunne sikkert være mange andre spørgsmål.

Her kan jeg så fortælle dig, at mindfulness er godt nok inspireret af den buddhistiske lærer Thich Nhat Hanh, men alt hvad der hedder religion er taget ud af mindfulness. Det er netop baseret på at alle uanset religion skal kunne praktisere mindfulness. 

Ved en meditation lærer du at fordybe dig, koncentrere dig, mærke dig og være til stede.

Jeg har oplevet at nogle finder det med yoga lidt vanskeligt, lige indtil de har prøvet det. Der er ofte en forestilling om at når man dyrker yoga, skal man være MEGET smidig, og skal kunne komme ind i vanskelige stillinger. Sådan er der også noget yoga der er, men den yoga jeg underviser i her, er sammensat sådan, at ALLE skal kunne være med. Der er taget højde for at der også kan være smertepatienter og at der er mange som aldrig har dyrket yoga før.

Det er SÅ vigtigt at huske på, at vi har alle været nybegyndere engang. Kan man ikke røre gulvet med strakte ben, er man ikke den eneste. 

 

OG HVEM KAN SÅ BRUGE DETTE??

Næsten alle.

Kan du sige ja til et eller flere af disse spørgsmål, vil du få glæde af at komme på et mindfulness kursus hos mig.

  • Vil du gerne have mere nærvær og ro i dit liv?
  • Har du stress, eller føler dig stresset?
  • Ønsker du at give dig selv mere omsorg?
  • Vil du gerne være mere accepterende over for dig selv?
  • Har du angst?
  • Har du mange negative tanker?
  • Er du meget selvkritisk?
  • Har du kroniske smerter, som du gerne vil have et mere venskabeligt forhold til?
  • Er der uro i din krop?
  • Har du en depression, og er i behandling for den?
  • Har du mange bekymringer og tankemylder?
  • Vil du gerne opnå større koncentrationsevner?
  • Vil du have en bedre kropsbevisthed?
  • Vil du forbedre dit helbred?

Kontakt mig